Sposób przygotowania:
Babeczki z kremem waniliowym i borówkamiPrzygotowanie ciasta:
Mąkę przesiać. Posiekać z margaryną,dodać cukier waniliowy i śmietanę i zarobić dokładnie ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 3-4 godz. Następnie wałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Ciastem wylepić metalowe foremki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku w ok. 190 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć i gorące babeczki wyjmować ostrożnie z foremek.
Przygotowanie kremu :
1 i 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrami. W 1/2 szkl. mleka rozprowadzić dokładnie 2 budynie i żółtko. Wlać na gotujące się mleko. Mieszając ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu.
Etap końcowy :
Na spód każdej babeczki nakładamy po łyżeczce konfitury jagodowej. Za pomocą szprycy napełniamy babeczki kremem. Wierzch posypujemy umytymi,osuszonymi owocami borówki amerykańskiej. Dekorujemy srebrnymi perełkami cukrowymi.
mocsłodkości