Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 532]

Babeczki z kremem waniliowym i borówkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Babeczki upieczone z półfrancuskiego ciasta. Na spodzie wypełnione są odrobiną konfitury z czarnej jagody a następnie pysznym kremem waniliowym. Wierzch posypany owocami borówki amerykańskiej.

Babeczki z kremem waniliowym i borówkami

Składniki:

Babeczki z kremem waniliowym i borówkami

na ciasto :

na krem :

  • 1/2 l mleka
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 żółtko
  • 1 kostka masła o temperaturze pokojowej

dodatkowo :

  • 1 słoiczek konfitury jagodowej
  • 30 dag świeżych owoców borówki amerykańskiej
  • srebrne perełki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z kremem waniliowym i borówkami

Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiać. Posiekać z margaryną,dodać cukier waniliowy i śmietanę i zarobić dokładnie ciasto. Owinąć w folię i wstawić do lodówki na 3-4 godz. Następnie wałkować na lekko podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Ciastem wylepić metalowe foremki na babeczki. Piec w nagrzanym piekarniku w ok. 190 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu wyjąć i gorące babeczki wyjmować ostrożnie z foremek.

Przygotowanie kremu :

1 i 1/2 szkl. mleka zagotować z cukrami. W 1/2 szkl. mleka rozprowadzić dokładnie 2 budynie i żółtko. Wlać na gotujące się mleko. Mieszając ugotować gęsty budyń. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Masło utrzeć na puch i ciągle ucierając dodawać po 1 łyżce budyniu.

Etap końcowy :

Na spód każdej babeczki nakładamy po łyżeczce konfitury jagodowej. Za pomocą szprycy napełniamy babeczki kremem. Wierzch posypujemy umytymi,osuszonymi owocami borówki amerykańskiej. Dekorujemy srebrnymi perełkami cukrowymi.