Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Biscotti ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Włoskie ciasteczka podwójnie pieczone w wersji spolszczonej - z suszoną śliwką.

Biscotti ze śliwką

Składniki:

Biscotti ze śliwką

 

  • jajko - 1 średnie
  • cukier biały - 50 gram
  • cukier wanilinowy - 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia - 1/2 łyżeczki
  • olejek migdałowy - 8-10 kropelek
  • olejek rumowy - 3-5 kropelek
  • mąka pszenna - 160 gram
  • kakao - 2 łyżeczki
  • śliwki suszone pokrojone - 70 gram
  • żurawina, rodzynki - 30 gram

Sposób przygotowania:

Biscotti ze śliwką
Jajko zmiksować razem z cukrem białym i z cukrem wanilinowym. Dodać proszek do pieczenia i olejek migdałowy oraz rumowy i dalej miksować około 2 minuty. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z kakao, dodać do zmiksowanego jajka, zamieszać. Dodać owoce i wszystko razem mieszać za pomocą łyżki do połączenia. Piekarnik rozgrzać do 170 stopni, z ciasta uformować kształt chlebka i piec ok. 25 minut. Ciasto wyciągnąć, ostudzić kilka minut, pokroić na mniejsze kawałki i ponownie piec w 170 stopniach po 8 minut z każdej strony. Smacznego. :)