SUPERPRZEPIS

Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami

  • 1
  • Reniz
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami Więcej zdjęć (7)

Ciasteczka makowo-migdałowe ze śliwkami to pomysł na bardzo smaczny i aromatyczny dodatek do kawy. Smacznego.

Składniki:

Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami

 

  • Ciasto:
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 3-4 dag mielonych migdałów
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Pozostałe składniki:
  • 25-30 dag śliwek węgierek
  • 2 łyżki rodzynek hetmańskich
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 2 łyżki mleka
  • cukier perlisty

Sposób przygotowania:

Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami
Mąkę przesiać, wymieszać z makiem, mielonymi migdałami i proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Dodać cukier puder, śmietanę, żółtka, aromat i szybko zagnieść ciasto. Zwinąć w folię i włożyć na pół godziny do lodówki.

Następnie ciasto rozwałkować, foremką wykrawać ciasteczka. Palcami w kilku miejscach zaciskać boki, tworząc wgłębienie. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, włożyć po 1 rodzynce sułtańskiej, przykryć kawałkiem wypestkowanej śliwki.

Posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem i cukrem z wanilią, posypać cukrem perlistym.

Blaszkę z ciasteczkami włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.
Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami
Mąkę wymieszać z makiem, proszkiem do pieczenia i mielonymi migdałami.
Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami
Dodać żółtka, cukier puder, aromat i śmietanę.
Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami
Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami
Następnie rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka.
Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami
Palcami zaciskać boki, ułożyć rodzynki i śliwki.
Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami
Posmarować jajkiem z mlekiem i wanilią, posypać cukrem perlistym.