Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Książka Kucharska: ŻURAWINOWY NOTES PRZEPISOWY

Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Ciasteczka ze śliwkami i żurawiną są łatwe do wykonania i bardzo efektownie wyglądają.

Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną

 

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 2-3 łyżki pokruszonych herbatników
  • 12 śliwek węgierek
  • 5 dag żurawiny suszonej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 żółtko

 

 

Sposób przygotowania:

Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną
Do miski wsypać mąkę, cukier z wanilią, cukier kryształ, dodać masło i żółtko. Posiekać nożem do czasu aż składniki się połączą w kruszonkę. Gotowe ciasto francuskie wyjąc z lodówki, pozostawić na 1 godzinę w temp pokojowej, rozwinąć i pokroić na 12 równych kwadratów. Każdy kwadrat ciasta włożyć do okrągłej foremki muffinkowej tak aby wszystkie rogi ciasta wystawały poza brzegi. Na dno wsypać odrobinę pokruszonych herbatników, włożyć śliwkę i suszoną żurawinę. Posypać kruszonką, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 190 stopni około 20-25 minut.
Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną
Z mąki i pozostałych składników zrobić kruszonkę
Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną
Ciasto pokroić na równe kwadraty i włożyć do foremek muffinkowych
Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną
Wsypać pokrószone herbatniki i włożyć owoce
Francuskie tulipany ze śliwkami i żurawiną
Po wierzchu ciasteczka posypać przygotowaną kruszonką

Tagi:

ciasto śliwki