kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Orkiszowe knedle twarogowe z truskawkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne knedle. Szybko się je robi i są bardzo proste w przygotowaniu. Knedle polecam na słodki obiad.

Orkiszowe knedle twarogowe z truskawkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Orkiszowe knedle twarogowe z truskawkami

 

  • 250 g twarogu
  • 2 duże surowe jajka
  • 1,5 szkl mąki orkiszowej
  • mąka do posypania
  • truskawki
  • ksylitol
  • woda do gotowania knedli
  • sól do wody
  • olej do wody

Sposób przygotowania:

Orkiszowe knedle twarogowe z truskawkami
Truskawki myjemy i odsączamy z wody, usuwamy szypułki. Twaróg przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy wybite jajka i mieszamy. Wsypujemy mąkę, sól i zagniatamy ciasto na knedle. Formujemy podłużny wałek i tniemy nożem na mniejsze części.

Każdą część rozpłaszczamy i na środku układamy truskawkę, zlepiamy brzegi ciasta i formujemy knedla.

Knedle gotujemy w osolonej wodzie z olejem przez około 5 minut od wypłynięcia. Moje knedle podałam posypane ksylitolem.
Orkiszowe knedle twarogowe z truskawkami
Do przeciśnietego przez prasę twarogu dodajemy jajko.
Orkiszowe knedle twarogowe z truskawkami
Mieszamy jajko z twarogiem i wsypujemy pozostałe składniki.
Orkiszowe knedle twarogowe z truskawkami
Z ciasta robimy wałek i kroimy na mniejsze części.
Orkiszowe knedle twarogowe z truskawkami
Na każdy placuszek nakładamy umytą truskawkę.
Orkiszowe knedle twarogowe z truskawkami
Następnie zwijamy knedle i gotujemy.