misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 678]

Knedle z truskawkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne, lekkie knedle z polskimi aromatycznymi truskawkami. Doskonały pomysł na obiad z sezonowymi owocami.

Knedle z truskawkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Knedle z truskawkami

 

 

  • 750 g truskawek ( tak plus minus bo dzieciaki mi podkradały)
  • cukier do każdego knedla ( ilość według uznania oraz tego jak słodkie są truskawki)

Sposób przygotowania:

Knedle z truskawkami
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek.

Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane lekko studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.

Do zmielonych ziemniaków dodajemy, biały ser, szczyptę soli, obie mąki oraz jajka. Zarabiamy jednolite i lepkie ciasto. Nie dodajemy zbyt dużo mąki przy wyrabianiu ponieważ ciasto stanie się twarde i gumowate.

Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich okrągły placek o grubości około 5 mm. Na środek dajemy trochę cukru, a nie niego układamy truskawkę.

Ciastem otaczamy owoc i dokładnie zlepiamy, by nadzienie nie wypadło. Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonym wrzątku prze 5 minut od wypłynięcia na wierzch.

Podajemy np polane masłem i posypane cukrem.
Knedle z truskawkami
Zarabiamy jednolite i dość lepkie ciasto
Knedle z truskawkami
Odrywamy kawałki ciasta formujemy okrągły placek i dajemy na jego środek cukier oraz truskawkę
Knedle z truskawkami
Formujemy zgrabną kulkę pamiętając by dokładnie ją skleić by nadzienie nie uciekło
Knedle z truskawkami
Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez około 5 minut od wypłynięcia