Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkami
Truskawki dokładnie myjemy, osuszamy i pozbawiamy szypułek.
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane lekko studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy, biały ser, szczyptę soli, obie mąki oraz jajka. Zarabiamy jednolite i lepkie ciasto. Nie dodajemy zbyt dużo mąki przy wyrabianiu ponieważ ciasto stanie się twarde i gumowate.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich okrągły placek o grubości około 5 mm. Na środek dajemy trochę cukru, a nie niego układamy truskawkę.
Ciastem otaczamy owoc i dokładnie zlepiamy, by nadzienie nie wypadło. Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonym wrzątku prze 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podajemy np polane masłem i posypane cukrem.
Ziemniaki obieramy, dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane lekko studzimy i przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa.
Do zmielonych ziemniaków dodajemy, biały ser, szczyptę soli, obie mąki oraz jajka. Zarabiamy jednolite i lepkie ciasto. Nie dodajemy zbyt dużo mąki przy wyrabianiu ponieważ ciasto stanie się twarde i gumowate.
Odrywamy kawałki ciasta i formujemy z nich okrągły placek o grubości około 5 mm. Na środek dajemy trochę cukru, a nie niego układamy truskawkę.
Ciastem otaczamy owoc i dokładnie zlepiamy, by nadzienie nie wypadło. Tak przygotowane knedle gotujemy w osolonym wrzątku prze 5 minut od wypłynięcia na wierzch.
Podajemy np polane masłem i posypane cukrem.