Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkamiETAP 1:
Przygotować zaczyn rozcierając drożdże z cukrem i 1/4 szklanki ciepłego, ale niegorącego mleka. Odstawić na 10-15 min w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną pracować i się spienią.
Mąkę przesiać i dodać pozostałe mleko, olej, rozmącone jajko i zaczyn. Zagnieść ciasto, które będzie dość luźne. Wyrabiać ok 10 min. Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 1,5 godz.
ETAP 2:
Kiedy ciasto wyrośnie zagnieść je jeszcze raz, ale tym razem krótko. Wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką podzielić na małe części. Tak, aby po zrobieniu placuszka w środku można było zamknąć truskawkę. Knedle odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Pozostałe truskawki zmiksować dodając cukier według smaku.
ETAP 3:
Wodę zagotować z niewielką ilość soli. Po wrzuceniu do wody knedle będą utrzymywać się na powierzchni, dlatego należy je gotować 5 min z jednej strony i 3-4 min z drugiej. Wiórki kokosowe uprażyć na patelni i wsypać cukier. Knedle po wyjęci z wody obtaczać we wiórkach kokosowych i podawać z musem truskawkowym. Smacznego :)