karita

karita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 217]

Pieczony stek z kalafiora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten prosty, szybki i i smaczny pomysł to idealny sposób na zamianę steka mięsnego na stek warzywny. Kalafior posypany serem żółtym z dodatkiem świeżych ziół jest naprawdę pyszny.

Pieczony stek z kalafiora Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczony stek z kalafiora

 

  • 1 kalafior
  • 1 natka świeżej pietruszki
  • 2-3 gałązki świeżej kocanki włoskiej
  • 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 50 g startego sera Dziugas
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 płaskiej łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki papryki suszonej wędzonej
  • kilka kropel oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Pieczony stek z kalafiora
Kalafior dokładnie umyć. Przekroić go na plastry grubości ok. 2 cm tak, aby jednym z trzonów każdego plastra była część łodygowa, która będzie utrzymywała cały „stek” w całości. Z jednego kalafiora – w zależności od jego wielkości – można wyciąć 2-3 „steki”. Następnie każdy taki plaster z obu stron posolić, obsypać cukrem i papryką. Ułożyć na blasze, posypać serem, umytą i posiekaną natką pietruszki oraz na każdym plastrze ułożyć po jednej umytej gałązce kocanki włoskiej i rozmarynu. Na najgrubszą część łodygową kalafiora wlać po kilka kropel oliwy z oliwek.

Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez ok. 25 min. w temp 190 stopni Celsjusza.

Po upieczeniu zdjąć ze "steków" gałązki ziół.

Można podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz surówką coleslaw.

Idealnie współgra również z pomidorowymi dodatkami.
Pieczony stek z kalafiora
Na umyty, surowy kalafior wyłożyć ser Dziugas oraz zioła i przyprawy
Pieczony stek z kalafiora
Upieczone gałązki świeżych ziół można po obróbce termicznej zdjąć z kalafiora.