Sposób przygotowania:
Pieczony stek z kalafiora
Kalafior dokładnie umyć. Przekroić go na plastry grubości ok. 2 cm tak, aby jednym z trzonów każdego plastra była część łodygowa, która będzie utrzymywała cały „stek” w całości. Z jednego kalafiora – w zależności od jego wielkości – można wyciąć 2-3 „steki”. Następnie każdy taki plaster z obu stron posolić, obsypać cukrem i papryką. Ułożyć na blasze, posypać serem, umytą i posiekaną natką pietruszki oraz na każdym plastrze ułożyć po jednej umytej gałązce kocanki włoskiej i rozmarynu. Na najgrubszą część łodygową kalafiora wlać po kilka kropel oliwy z oliwek.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez ok. 25 min. w temp 190 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu zdjąć ze "steków" gałązki ziół.
Można podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz surówką coleslaw.
Idealnie współgra również z pomidorowymi dodatkami.
Włożyć do gorącego piekarnika i piec przez ok. 25 min. w temp 190 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu zdjąć ze "steków" gałązki ziół.
Można podawać z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz surówką coleslaw.
Idealnie współgra również z pomidorowymi dodatkami.