Sposób przygotowania:
Pizza bianca 4 sery
Zaczyn:
Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać mleko, dodać cukier oraz sól. Podgrzać. Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą. Na środku zrobi dołek, wlać gotowy rozczyn oraz mleko. Zagnieść ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
Sos:
Mascarpone wymieszać dokładnie z majonezem, koprem oraz solą i pieprzem ( pieprzu polecam wsypać solidną łyżeczkę)
Gotowe ciasto wyrabiać ponownie przez chwilę. Podzielić na części, rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
Boki każdego placka pozawijać do środka, posmarować sosem, posypać serem cheddar i goudą oraz ułożyć resztę składników. Porwaną mozzarellą, pokrojonymi w plasterki pieczarkami, odsączoną z zalewy kukurydzą.
Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Pizzę podać udekorowaną świeżą rukolą
Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać mleko, dodać cukier oraz sól. Podgrzać. Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą. Na środku zrobi dołek, wlać gotowy rozczyn oraz mleko. Zagnieść ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.
Sos:
Mascarpone wymieszać dokładnie z majonezem, koprem oraz solą i pieprzem ( pieprzu polecam wsypać solidną łyżeczkę)
Gotowe ciasto wyrabiać ponownie przez chwilę. Podzielić na części, rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.
Boki każdego placka pozawijać do środka, posmarować sosem, posypać serem cheddar i goudą oraz ułożyć resztę składników. Porwaną mozzarellą, pokrojonymi w plasterki pieczarkami, odsączoną z zalewy kukurydzą.
Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.
Pizzę podać udekorowaną świeżą rukolą
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2