Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Pizza bianca 4 sery

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pizza dla miłośników mocno serowych smaków. Wyrazista a zarazem delikatna, wzbogacona o pieczarki i kukurydzę. Rukola fajnie współgra smakowo. Świetnie smakuje sama lub podana z ulubionym sosem.

Pizza bianca 4 sery

Składniki:

Pizza bianca 4 sery

Zaczyn:

Ciasto:

Sos:

  • 200 g. mascarpone
  • 4 pełne łyżki majonezu
  • 1/2 pęczka kopru ( jeśli mamy mały pęczek to cały)
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól

Dodatki:

  • 100g. tartego sera cheddar
  • 100 g. tartego sera gouda
  • 2 kuli mozzarelli
  • 10 średniej wielkości pieczarek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • rukola do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania:

Pizza bianca 4 sery
Zaczyn:

Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać mleko, dodać cukier oraz sól. Podgrzać. Wsypać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać do powstania gęstości kwaśniej śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Mąkę wsypać do miski ,wymieszać z solą. Na środku zrobi dołek, wlać gotowy rozczyn oraz mleko. Zagnieść ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce na godz. do wyrośnięcia.

Sos:

Mascarpone wymieszać dokładnie z majonezem, koprem oraz solą i pieprzem ( pieprzu polecam wsypać solidną łyżeczkę)

Gotowe ciasto wyrabiać ponownie przez chwilę. Podzielić na części, rozwałkowywać cienkie placki na blacie/stolnicy oprószonym mąka.

Boki każdego placka pozawijać do środka, posmarować sosem, posypać serem cheddar i goudą oraz ułożyć resztę składników. Porwaną mozzarellą, pokrojonymi w plasterki pieczarkami, odsączoną z zalewy kukurydzą.

Piec 25/30 min w piekarniku nagrzanym do 200st.

Pizzę podać udekorowaną świeżą rukolą

Tagi:

ser pizza dania