Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Roladki drobiowe z cheddarem i masłem ziołowym w

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Miła odmiana tradycyjnego kotleta drobiowego. Roladki wypełnione wyrazistym serem cheddar oraz masłem ziołowym w równie aromatycznej ziołowej panierce. Świetnie smakują podane z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i sałatką.

Roladki drobiowe z cheddarem i masłem ziołowym w

Składniki:

Roladki drobiowe z cheddarem i masłem ziołowym w

 

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 6 plastrów sera cheddar
  • 100g. masła 82%
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej bazylii
  • świeżo mielony czarny/kolorowy pieprz
  • sól
  • Panierka:
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mleka
  • bułka tarta ( około 1 i 1/2 szklanki)
  • po łyżeczce drobno posiekanej bazylii, koperku i natki pietruszki
  • olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania:

Roladki drobiowe z cheddarem i masłem ziołowym w
Mięso umyć, osuszyć, każdą pierś przekroić wzdłuż na 3 plastry, lekko rozbić. Każdy plaster oprószyć solą i pieprzem.

Plastry sera przekroić na pół (możemy użyć tartego). Masło ugnieść z posiekanymi ziołami, solą i pieprzem. Na każdy plaster mięsa położyć pół plastra sera oraz czubatą łyżeczkę masła. Założyć dwa brzegi piersi na farsz a następnie zwinąć w rulon.

Panierka:

Jajka roztrzepać z mlekiem. Bułkę tartą wymieszać z ziołami. Panierować roladki w jajkach a następnie w bułce tartej. Smażyć w rozgrzanym oleju/ smalcu na rumiano z obu stron.