Sposób przygotowania:
Knedle z truskawkamiETAP 1:
Mleko wlać do rondelka i zagotować. Wsypać większą część mąki. Dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek.
Lekko przestudzić. Wyłożyć na stolnicę i dodać pozostałą mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dodać jajko, olej i wyrobić ciasto.
Zrobić wałek o średnicy ok 4 cm. Pokroić na kawałki też ok 4 cm.
Z każdego kawałka robić placuszek i nakładać truskawkę. Dokładnie zlepiać i formować kule. Gotować w osolonej wodzie do momentu wypłynięcia.
Wyławiać łyżką cedzakowa i przekładać na patelnię z roztopionym masłem wymieszanym z cukrem i bułką tartą. Dokładnie wymieszać.
Podawać ciepłe. Smacznego.
SylaUla
kuchenny świat
ewaeu