Sposób przygotowania:
Orkiszowe pierniki na choinkę lub domek
Mąkę wsypujemy do dużej miski i robimy dołek. Miód zagotowujemy w garnuszku, płynny przelewamy do dołka w mące.
Mieszamy nożem i dodajemy: brązowy cukier, przyprawę do pierników, sodę, łyżeczkę masła, 1 jajko. Odkładamy nóż, zagniatamy ciasto, dla wygody przenosząc już zbitą zawartość na stolnicę. Solidnie zagniecione ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki.
Układamy na wcześniej natłuszczonej masłem blaszce. Drugim jajkiem smarujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temp. 160 C.
Wyciągamy z piekarnika, studzimy i dekorujemy według uznania.
Smacznego!
Mieszamy nożem i dodajemy: brązowy cukier, przyprawę do pierników, sodę, łyżeczkę masła, 1 jajko. Odkładamy nóż, zagniatamy ciasto, dla wygody przenosząc już zbitą zawartość na stolnicę. Solidnie zagniecione ciasto rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki.
Układamy na wcześniej natłuszczonej masłem blaszce. Drugim jajkiem smarujemy po wierzchu. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w temp. 160 C.
Wyciągamy z piekarnika, studzimy i dekorujemy według uznania.
Smacznego!