Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Orkiszowo-owsiane ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasteczka z płatków owsianych i orkiszowych, połączone z masłem orzechowym i kakao to pyszny dodatek do kawy.

Orkiszowo-owsiane ciasteczka

Składniki:

Orkiszowo-owsiane ciasteczka

 

dodatkowo

  • wiórki kokosowe do obtaczania

Sposób przygotowania:

Orkiszowo-owsiane ciasteczka

ETAP 1:

Orkiszowo-owsiane ciasteczka
Masło orzechowe wymieszać z masą kakaową.

Masło, cukier, mleko i kakao włożyć do rondla, mieszając gotować przez 5 minut, dodać masło orzechowe, wymieszać.

ETAP 2:

Orkiszowo-owsiane ciasteczka
Wszystkie przygotowane produkty razem wymieszać

Do gorącej masy wsypać płatki owsiane i orkiszowe. Dodać zmielone fistaszki, mleko w proszku, wiórki kokosowe, rodzynki, posiekane orzechy i dokładnie wymieszać.

Opcjonalnie można dodać sok z cytryny lub spirytus do smaku.

ETAP 3:

Orkiszowo-owsiane ciasteczka
Z przygotowanej masy utoczyć wałeczki i schłodzić

Z masy uformować wałeczki o średnicy 4-5 cm, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 1 godzinę lub do zamrażarki na 10-15 minut.

ETAP 4:

Orkiszowo-owsiane ciasteczka
Schłodzoną masę pokroić w krążki i obtoczyć w wiórkach

Następnie usunąć folię i ostrym nożem pokroić w krążki o grubości 10-12 mm.

ETAP 5:

Orkiszowo-owsiane ciasteczka

Każde ciasteczko ze wszystkich stron obtoczyć w wiórkach kokosowych.