jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Owsiano- czekoladowe batony bez pieczenia

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam owsiane batony. Nie ważne, czy są z dodatkiem dyni, kakao, czekolady, masła orzechowe itp. Każde smakują pysznie.

Owsiano- czekoladowe batony bez pieczenia Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owsiano- czekoladowe batony bez pieczenia

SKŁADNIKI

  • Ok 3 szklanki płatków owsianych,
  • 1 i 1/3 szklanki masła orzechowego,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 150 gram masła 82% tłuszczu,
  • 0,5 szklanki cukru trzcinowego,
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych,
  • 0,5 szklanki siemienia lnianego,
  • 0,5 szklanki kakao,

Sposób przygotowania:

Owsiano- czekoladowe batony bez pieczenia

ETAP 1

Owsiano- czekoladowe batony bez pieczenia
umieszczone w garnuszku składniki rozpuszczamy

Blaszkę o wymiarach 25 x 22 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Do garnka przekładamy masło, masło orzechowe, cukier oraz miód. Składniki rozpuszczamy na wolnym ogniu.

ETAP 2

Owsiano- czekoladowe batony bez pieczenia
kakao dodajemy do rozpuszczonych składników

Do rozpuszczonych dodajemy kakao. Gdy kakao dokładnie połączy się z całością, masę zdejmujemy z ognia.

ETAP 3

Owsiano- czekoladowe batony bez pieczenia
płatki oraz kokos dodajemy do przygotowanej masy

Dodajemy do niej płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz siemię lniane. Całość mieszamy do połączenia składników.

ETAP 4

Owsiano- czekoladowe batony bez pieczenia
masą wykładamy dno blaszki

Tak przygotowaną masę wykładamy na przygotowaną blaszkę. Powierzchnię wygłaszamy.

ETAP 5

Owsiano- czekoladowe batony bez pieczenia
kroimy zastygniętą masę na batony

Całość studzimy, po czym wkładamy do lodówki, by masa zastygła. Zastygniętą dzielimy ostrym nożem na batony dowolnej wielkości. Przechowujemy w lodówce.