Sposób przygotowania:
Ciasteczka owsianePrzygotowanie płatków owsianych:
Płatki owsiane prażymy chwilę na suchej patelni,aż delikatnie się zarumienią. Następnie wyłączamy palnik.
Zalewamy płatki owsiane miodem, mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Przygotowanie czekolady:
Gorzką czekoladę bardzo drobno siekamy.
Przygotowanie bakalii:
Do ostudzonych płatków owsianych z miodem dodajemy posiekane w drobną kostkę śliwki, mielone orzechy włoskie,suszoną żurawinę, posiekaną gorzką czekoladę i mąkę kokosową. Mieszamy razem.
Następnie dodajemy stopione i wystudzone masło i żółtka oddzielone od białek. Dokładnie mieszamy całość.
Mieszanie ciasta:
Do płatków z bakaliami dodajemy ubitą pianę z białek na sztywno. Bardzo starannie mieszamy ciasto.
Formowanie ciasteczek:
Z ciasta formujemy kulki. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą łyżki spłaszczony każdą kulkę ciasta.
Pieczenie ciasteczek:
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok 20 min. Po upieczeniu jeszcze ciepłe ściągamy z blaszki i studzimy.