madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Sasanki w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kruche ciasteczka owsiane z dodatkiem sezamu, oblane z jednej strony mleczną czekoladą. Bardzo smaczne, szybko znikają.

Sasanki w czekoladzie

Składniki:

Sasanki w czekoladzie

 

Sposób przygotowania:

Sasanki w czekoladzie

ETAP 1:

Sasanki w czekoladzie
Blendujemy płatki owsiane razem z sezamem

Płatki owsiane oraz sezam blendujemy aby uzyskać mniejsze kawałki.

ETAP 2:

Sasanki w czekoladzie
Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny

Do pokruszonych płatków i ziaren sezamu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i pokrojoną na kawałki margaryny oraz mleko.

Wyrabiamy ciasto i wkładamy do lodówki na pół godziny.

ETAP 3:

Sasanki w czekoladzie
Wykrojone ciasteczka układamy na blasze

Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5 mm i za pomocą szklanki wykrawamy okrągłe ciasteczka.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut.

ETAP 4:

Sasanki w czekoladzie
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej

Czekoladę kruszymy na mniejsze kawałki i wkładamy do miseczki, która ustawiamy na garnku z wodą. Rozpuszczamy na małym ogniu.

ETAP 5:

Sasanki w czekoladzie
Posmarowane ciasteczka układamy na kratce

Jedną stronę ciastka smarujemy rozpuszczoną czekoladą. Układamy na kratce aby czekolada zastygla.