WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Orzechowe batoniki z miodem i żurawiną.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Chrupiące, mocno orzechowe batoniki z żurawiną, słodzone miodem.

Orzechowe batoniki z miodem i żurawiną. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Orzechowe batoniki z miodem i żurawiną.

 

 

Sposób przygotowania:

Orzechowe batoniki z miodem i żurawiną.
Orzechy włoskie wrzucamy do miski i lekko rozdrabniamy blenderem lub dosyć drobno siekamy. 1 całe jajko i 1 białko łączymy z 5 łyżkami miodu i ubijamy na jednolitą masę. Wlewamy to do orzechów i dodajemy suszoną żurawinę. dokładnie mieszamy i wykładamy na małą blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia i mocno ugniatamy na dnie. Pieczemy w piekarniku w 180º C przez ok pół godziny, aż ładnie zbrązowieje. Studzimy w piekarniku, a po wyjęciu kroimy na podłużne batoniki.
Orzechowe batoniki z miodem i żurawiną.
Jajko i białko łączymy z miodem i lekko ubijamy.
Orzechowe batoniki z miodem i żurawiną.
Miód z jajkami wlewamy do orzechów i dodajemy żurawinę.
Orzechowe batoniki z miodem i żurawiną.
Orzechowo - miodową masę wciskamy w blaszkę i pieczemy.
Orzechowe batoniki z miodem i żurawiną.
Po dokładnym wystudzeniu ciasta, kroimy ja na batoniki.

Tagi:

jajko jajka