petronella

petronella

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka przepis na ok. 50 sztuk

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka

Składniki:

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka

 

  • masła, 22,5 dag cukru, 2 jajka, 1 łyzeczka esencji waniliowej, 1 szklanka drobno posiekanych orzechów włoskich.

Sposób przygotowania:

Orzechowo-czekoladowe ciasteczka
Przesiej makę do miski, dodaj sól. Rozpusć czekoladę w garnuszku wstawionym do większego garnka z wrzącą wodą. Odstaw. Elektrycznym mikserem utrzyj masło z cukrem na lekki i puszysty krem. Krem powinnien byc jasny i gładki. Jaja ubij z wanilią i połącz z kremem maślanym na jednolita masę. Mieszając, wsyp czekoladę potem orzechy i mąkę. Podziel ciasto na cztery równe porcje i z każdej uformuj wałek o średnicy około 5 cm. Zwiń wałki w folię i włóż do lodówki, zeby zupełnie stwardniały. nagzrej piekarnik do 190 stopni. Natłusc dwie blachy. Pokrój ciasto na plasterki grubości około pół centymetra. Ułoż je na blaszce i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 10 min.