Sposób przygotowania:
Orzechowy krokant
Orzechy po wyłuskaniu posiekać lub grubo zmielić przy użyciu robota. Masło stopić i dodać do niego orzechy oraz cukier, cały czas mieszając smażyć do momentu zrumienienia orzechów. Gorący krokant wysypać na folię aluminiową i rozsypać cienką warstwą, kiedy krokant jest jeszcze ciepły trzeba go przemieszać gdyż lubi się skleić w jedną bryłę. Zimny krokant przełożyć do szczelnego pojemniczka.
misia14
edytaha
iziona
Jeśli pojemnik jest szczelny to bardzo długo, ważne aby nie nabrał wilgoci bo wtedy karmel na orzeszkach się rozpuszcza i mogą się popsuć. Tylko on jest tak pyszny, że długo nie postoi, bynajmniej u mnie bo dziewczyny nawet na dżem sypią, a ja jak mam ochotę na słodkie i biorąc pod uwagę fakt, że kocham orzechy to potrafię łyżeczką wyjeść ze słoiczka:)
Pyza
iziona
Owszem masz rację, ale 100 gram to wcale nie jest dużo i jeśli by się uprzeć to można tym jedno ciasto posypać. Ja nie zamrażam jak proponuje misia, a tylko trzymam w słoiku i nic mu się nie dzieje. Zresztą zapasów na zimę z tego się nie zrobi.
Pyza
edytaha
Z moimi łasuchami i tak zniknie w okamgnieniu, ale zawsze warto zapytać :)