Sposób przygotowania:
Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deserETAP 1
Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Cześć porzeczek przeznaczoną do galaretki (350 gram) przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier kryształ. Całość podgrzewamy około 10- 15 minut. W tym czasie owoce zmiękną i puszczą sok.
ETAP 2
Gotowe owoce przecieramy przez gęste sitko . Dzięki temu uzyskamy czysty sok porzeczkowy bez skórek i pestek.
ETAP 3
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Rozpuszczoną łączymy z sokiem porzeczkowym (całość możemy dodatkowo, według uznania dosłodzić ). W ten sposób uzyskujemy porzeczkową galaretkę, którą pozostawiamy do ostygnięcia.
ETAP 4
Zimną rozlewamy do przygotowanych szklanek, czy pucharków. Do każdej porcji wrzucamy świeże owoce. Deserki odkładamy do lodówki by galaretka zastygła.
ETAP 5
Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem. Tak przygotowany wykładamy na zastygnięte galaretki. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami. Deserki możemy jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Smacznego!!!