jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deser

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Zimą deser można przygotować z mrożonych owoców, ale osobiście wykonuje go w sezonie, czy aura za oknem sprzyja lekkim, orzeźwiającym deserkom! Wówczas smakuje on najlepiej!

Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deser Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deser

SKŁADNIKI:

  • 400 ml jogurtu naturalnego (1 duży),
  • 1-2 łyżki cukru pudru,
  • 350 gram czerwonej porzeczki do przygotowania galaretki,
  • około 100 gram czerwonej porzeczki do zanurzenia w galaretce i dekoracji,
  • 4 zaokrąglone łyżeczki żelatyny,
  • ¾ szklanki wody,
  • 2 łyżki cukru kryształu,
  • świeże listki porzeczki do dekoracji

Sposób przygotowania:

Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deser

ETAP 1

Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deser
Całość podgrzewamy około 10- 15 minut. W tym czasie owoce zmiękną i puszczą sok.

Porzeczki przepłukujemy i osuszamy. Cześć porzeczek przeznaczoną do galaretki (350 gram) przekładamy do garnka. Dodajemy do nich cukier kryształ. Całość podgrzewamy około 10- 15 minut. W tym czasie owoce zmiękną i puszczą sok.

ETAP 2

Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deser
Gotowe owoce przecieramy przez gęste sitko .

Gotowe owoce przecieramy przez gęste sitko . Dzięki temu uzyskamy czysty sok porzeczkowy bez skórek i pestek.

ETAP 3

Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deser
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę.

W przegotowanej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Rozpuszczoną łączymy z sokiem porzeczkowym (całość możemy dodatkowo, według uznania dosłodzić ). W ten sposób uzyskujemy porzeczkową galaretkę, którą pozostawiamy do ostygnięcia.

ETAP 4

Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deser
Zimną rozlewamy do przygotowanych szklanek, czy pucharków.

Zimną rozlewamy do przygotowanych szklanek, czy pucharków. Do każdej porcji wrzucamy świeże owoce. Deserki odkładamy do lodówki by galaretka zastygła.

ETAP 5

Orzeźwiający porzeczkowo – jogurtowy deser
Jogurt wykładamy na zastygnięte galaretki.

Jogurt naturalny miksujemy z cukrem pudrem. Tak przygotowany wykładamy na zastygnięte galaretki. Wierzch dekorujemy świeżymi owocami. Deserki możemy jeszcze schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Smacznego!!!