Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Ostrygi z kuskus

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ostrygi z kuskus z dodatkiem sosu majonezowego ze startą cytryną to wyjątkowa przystawka na wszelkie okazje.

Ostrygi z kuskus

Składniki:

Ostrygi z kuskus

Ostrygi

  • 200 g mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka kuskus
  • łyżeczka kminu
  • starta skórka z cytryny
  • 12 ostryg
  • olej do smażenia

Sos majonezowy

  • mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • mała marchewka, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka kopru włoskiego
  • ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
  • starta skórka z 1 cytryny
  • ząbek czosnku
  • łyżka kopru
  • łyżka szczypiorku
  • 100 ml dobrego majonezu

Przybranie

  • pietruszka
  • sól kamienna

Sposób przygotowania:

Ostrygi z kuskus
1.Do oddzielnych misek wrzuć mąkę, rozbełtane jajka i kuskus. Do miski z kukusem dodaj kmin i skórkę z cytryny. Teraz każdą ostrygę obtocz kolejno w mące, jajku i kuskusie. Ostrygi można robić we frytkownicy ustawionej na 180 stopni lub w garnku z olejem. Żeby sprawdzić czy olej w garnku jest odpowiedniej temperatury, wrzuć do niego kawałek chleba. Jeśli zarumieni się w mniej niż 30 sekund to znaczy, że temperatura jest ok. Smaż ostrygi aż będą chrupiące i złociste.

2.Sos majonezowy. Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i dopraw solą i świeżo mielonym, czarnym pieprzem.

3.Aranżacja talerza. Jeśli masz kawałek soli kamiennej możesz ją ułożyć z boku na talerzu. Weź skorupy ostryg i ułóż je na talerzu. Do każdej z nich wsadź liść gałązkę pietruszki i ułóż na niej ostrygę. Na to łyżką nałóż majonez.