Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Zupa z owoców morza

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zupa z owoców morza na bazie dużych i koktajlowych krewetek to pyszne i sycące danie, które spodoba się fanom zup rybnych.

Zupa z owoców morza

Składniki:

Zupa z owoców morza

 

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 posiekana cebula
  • 3 duże, dojrzałe pomidory, starte
  • puszka pomidorów w kostkę ( 470 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 5 g startego kminu rzymskiego
  • 2,5 g imbiru w proszku
  • 2 liście laurowe
  • 5 g kopru włoskiego w proszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 6 szklanek bulionu rybnego
  • 2 łyżki pasty harrisa
  • pocięte w plastry
  • 500 g żabnicy, pokrojonej na kawałki
  • 1 średnia biała ryba o twardym mięsie
  • 4 kalmary, oprawione, pokrojone w krążki
  • 6 dużych krewetek, całych
  • 100 g krewetek koktajlowych
  • 2 czerwone papryki, pieczone, obrane ze skórki, pokrojone
  • 2 łyżki świeżej pietruszki, posiekanej
  • szczypiorek, posiekany
  • skórka z 1 dojrzałej cytryny
  • ćwiartki cytryny

Sposób przygotowania:

Zupa z owoców morza
1.W dużym garnku rozgrzej oliwę z oliwek. Podsmaż pokrojoną cebulę, dodaj pomidory, pomidory w puszcze. Zalej to wszystko bulionem rybnym i dodaj trochę pasty harrisa. Niech się to wszystko zagotuje.

2.Dodaj pora, ryby, kalmary, krewetki i gotuj pod przykryciem 10-15 minut. Dodaj czerwoną paprykę i dopraw ziołami, szczypiorkiem oraz skórką z cytryny. Podawaj z ćwiartkami cytryny i chrupkim pieczywem.