Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Makaron z owocami morza

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Makaron z kałamarnicami, małżami i kalmarami to świetny pomysł na ciekawe danie. Dodatek pietruszki i bazylii podkreśla całość dania.

Makaron z owocami morza

Składniki:

Makaron z owocami morza

 

  • 400 g linguine lub spaghetti
  • sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pory, tylko biała część, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża, czerwona papryka, krojona
  • 600 g świeżych pomidorów, posiekanych na kawałki
  • łyżka stołowa koncentratu pomidorowego
  • ¾ szklanki białego wina
  • 2 selery naciowe, pokrojone
  • 300 g białej ryby
  • 120 g kałamarnic, bez macek, same głowy
  • 120 g kalmarów, pociętych w pierścienie
  • 200 g oczyszczonych małży w muszelkach lub samego mięsa
  • 200 g mięsa omułków
  • 50 g kaparów
  • 2 łyżeczki świeżej, startej skórki z cytryny
  • ½ szklanki świeżo pociętej pietruszki
  • 20 listków świeżej bazylii, porwanych lub pociętych
  • 200 g gotowanych krewetek
  • ¼ szklanki posiekanego szczypiorku

Sposób przygotowania:

Makaron z owocami morza
1.Ugotuj makaron w dużym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Postaraj się by nie był rozgotowany.

2.Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodaj pora i czosnek. Przysmaż troszkę, ale nie za bardzo bo czosnek stanie się gorzki. Dodaj paprykę, 2/3 posiekanych pomidorów, koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, wino i seler naciowy. Podduś i poczekaj aż wyparuje trochę wody.

3.Rób to na wolnym ogniu, nie pozwól żeby się za bardzo zagotowało bo owoce morza nie będą miękkie i soczyste. Weź białą rybę i pokrój na małe kawałki, takie by mieściły się na raz do buzi. Dodaj ją do sosu razem z kalmarami i głowami kałamarnic.

4.Gdy owoce morza zmienią już nieco kolor dodaj omułki i małże. Pamiętaj, żeby wyrzucić z dania te małże, których muszle po ugotowaniu się nie otworzą. Dodaj kapary, skórkę cytrynową i pietruszkę. Wymieszaj delikatnie używając drewnianej łyżki tak by kawałki ryby się nie porozpadały. 5.Na sam koniec dodaj pozostałe pomidory, bazylię, szczypiorek i gotowane krewetki. Dzięki temu uzyskasz naprawdę świeży smak. Odlej makaron i wyłóż na talerz. Zalej sosem i pozwól by kluski delikatnie nasiąknęły sokami.