Sposób przygotowania:
Makaron z owocami morza
1.Ugotuj makaron w dużym garnku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Postaraj się by nie był rozgotowany.
2.Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodaj pora i czosnek. Przysmaż troszkę, ale nie za bardzo bo czosnek stanie się gorzki. Dodaj paprykę, 2/3 posiekanych pomidorów, koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, wino i seler naciowy. Podduś i poczekaj aż wyparuje trochę wody.
3.Rób to na wolnym ogniu, nie pozwól żeby się za bardzo zagotowało bo owoce morza nie będą miękkie i soczyste. Weź białą rybę i pokrój na małe kawałki, takie by mieściły się na raz do buzi. Dodaj ją do sosu razem z kalmarami i głowami kałamarnic.
4.Gdy owoce morza zmienią już nieco kolor dodaj omułki i małże. Pamiętaj, żeby wyrzucić z dania te małże, których muszle po ugotowaniu się nie otworzą. Dodaj kapary, skórkę cytrynową i pietruszkę. Wymieszaj delikatnie używając drewnianej łyżki tak by kawałki ryby się nie porozpadały. 5.Na sam koniec dodaj pozostałe pomidory, bazylię, szczypiorek i gotowane krewetki. Dzięki temu uzyskasz naprawdę świeży smak. Odlej makaron i wyłóż na talerz. Zalej sosem i pozwól by kluski delikatnie nasiąknęły sokami.
2.Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni. Dodaj pora i czosnek. Przysmaż troszkę, ale nie za bardzo bo czosnek stanie się gorzki. Dodaj paprykę, 2/3 posiekanych pomidorów, koncentrat pomidorowy, szczyptę soli, wino i seler naciowy. Podduś i poczekaj aż wyparuje trochę wody.
3.Rób to na wolnym ogniu, nie pozwól żeby się za bardzo zagotowało bo owoce morza nie będą miękkie i soczyste. Weź białą rybę i pokrój na małe kawałki, takie by mieściły się na raz do buzi. Dodaj ją do sosu razem z kalmarami i głowami kałamarnic.
4.Gdy owoce morza zmienią już nieco kolor dodaj omułki i małże. Pamiętaj, żeby wyrzucić z dania te małże, których muszle po ugotowaniu się nie otworzą. Dodaj kapary, skórkę cytrynową i pietruszkę. Wymieszaj delikatnie używając drewnianej łyżki tak by kawałki ryby się nie porozpadały. 5.Na sam koniec dodaj pozostałe pomidory, bazylię, szczypiorek i gotowane krewetki. Dzięki temu uzyskasz naprawdę świeży smak. Odlej makaron i wyłóż na talerz. Zalej sosem i pozwól by kluski delikatnie nasiąknęły sokami.