Jenny Morris

Jenny Morris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 39]

Trio świeżych ostryg

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostrygi z szalotką, w sosie serowym lub cytrynowym to wykwintne danie, które przypadnie wszystkim fanom owoców morza.

Trio świeżych ostryg

Składniki:

Trio świeżych ostryg

Ostrygi z szalotką w occie z czerwonego wina

  • 12 dużych ostryg
  • 3 łyżki posiekanej szalotki
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina
  • Sól

Ostrygi w sosie cytrynowym z kaparami

  • 12 dużych ostryg
  • 2 łyżki posiekanych kaparów
  • sok i starta skórka z 1 cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka posiekanej, świeżej pietruszki
  • pół ząbka czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

Grillowane ostrygi w sosie serowym

  • 12 dużych ostryg
  • ¾ szklanki crème fraiche( kwaśniej śmietany)
  • szklanki startego sera gruyere
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki świeżej bułki tartej

Sposób przygotowania:

Trio świeżych ostryg
1.Do naczynia wrzuć ostrygi, posiekaną szalotkę, zalej octem i posól. Do miski wrzuć posiekany szczypiorek, kapary, pietruszkę, zalej sokiem z cytryny, dodaj czosnku i wymieszaj. Dodaj więcej soku z cytryny, oliwy z oliwek i pieprzu do smaku. Polewaj sosem ostrygi i jedz.

2.Do miski wsyp bułkę tartą, szczypiorek, śmietanę i starty ser. Wymieszaj. Umieść ostrygi na blasze do pieczenia lub na patelni grillowe i polej sosem. Grilluj, piecz aż ser się roztopi. Podawaj od razu po przyrządzeniu.