Jenny Morris

Jenny Morris

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Ślimaki w skorupkach

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ślimaki w skorupkach z dodatkiem sosu serowego i szpinaku to przepyszna przystawka idealna na przyjęcia.

Ślimaki w skorupkach

Składniki:

Ślimaki w skorupkach

Bagietka

Bulion

  • o 10 ml oliwy z oliwek
  • o 2 czerwone cebule, posiekane w grubą kostkę
  • o 4 ząbki czosnku
  • o kilka gałązek świeżego tymianku
  • o 2 kilogramy ślimaków winniczków
  • o litr wody

Sos serowy

  • 10 ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 2 łyżki stołowe świeżego tymianku
  • szklanka śmietany
  • 125 g Brie, pociętego w kostkę
  • ½ szklanki świeżej pietruszki
  • Sałatka
  • 1 ogórek
  • garść pomidorków cherry
  • 1 garść koperku, bazylii i mięty
  • 6 rzodkiewek, pokrojonych
  • mix sałat
  • czerwona cebula lub dymka
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek

Szpinak

Sposób przygotowania:

Ślimaki w skorupkach
1.Bulion. Rozgrzej oliwę w garnku i delikatnie przesmaż cebulę. Dodaj czosnek i tymianek i przesmaż chwilkę, ciągle mieszając. Dodaj ślimaki i zalej wodą. Gotuj na małym ogniu 30 minut. Wyjmij ślimaki i odstaw do ostudzenia. Przy pomocy wykałaczki wyjmij ślimaki ze skorupek.

2.Sos serowy. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj masło. Dodaj czosnek, tymianek, śmietanę. Gotuj na małym ogniu aż sos lekko się zredukuje. Dodaj Brie, poczekaj aż się roztopi i wrzuć posiekaną, świeżą pietruszkę. Wrzuć do sosu ślimaki i trochę czosnku i pozwól by chwilę się pogotowało.

3.Sałatka. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki. Przed podaniem skrop sokiem z cytryny i polej oliwą.

4.Szpinak. Na dużej patelni roztop masło, dodaj czosnku. Wrzuć liście szpinaku i smaż ciągle mieszając aż zmięknął. Dopraw solą i pieprzem. Bagietkę możesz skropić oliwą i podpiec aż będzie złocista. Rozdziel szpinak na 4 talerze i polej odrobiną sosu serowego. Na sos ułóż pokrojoną w małe kromki bagietkę i zalej sosem ze ślimakami. Udekoruj gałązką tymianku i podawaj w towarzystwie sałatki.