Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Sztufada z dzika

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Mięso z dzika ze względu na niska zawartość tłuszczy idealnie nadaje się na sztufadę. Dzięki szpikowaniu zyskuje ono soczystość i rustykalny wygląd.

Sztufada z dzika

Składniki:

Sztufada z dzika

Marynata

 

  • szynka z dzika
  • słonina

Sposób przygotowania:

Sztufada z dzika
Do garnka wlej wodę, wino, ocet, zioła i przyprawy, całość zagotuj po czym odstaw do wystudzenia.

Z umytego i osuszonego mięsa usuń błony i powięzi, tak oczyszczonego dzika zamórz w ostudzonej zalewie i odstaw na 2 dni do lodówki.

Słoninę pokrój w długie paski, posyp solą i pieprzem po czym zamroź (twarda słonina będzie lepiej wchodzić w otwory w mięsie).

Skruszałe mięso wyjmij z marynaty, ostrym nożem zrób głębokie nacięcia w mięsie w które powkładaj zmrożoną słoninę.

Tak przygotowaną sztufadę obsmaż ze wszystkich stron po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stop na 90min.