Sposób przygotowania:
Sztufada z dzika
Do garnka wlej wodę, wino, ocet, zioła i przyprawy, całość zagotuj po czym odstaw do wystudzenia.
Z umytego i osuszonego mięsa usuń błony i powięzi, tak oczyszczonego dzika zamórz w ostudzonej zalewie i odstaw na 2 dni do lodówki.
Słoninę pokrój w długie paski, posyp solą i pieprzem po czym zamroź (twarda słonina będzie lepiej wchodzić w otwory w mięsie).
Skruszałe mięso wyjmij z marynaty, ostrym nożem zrób głębokie nacięcia w mięsie w które powkładaj zmrożoną słoninę.
Tak przygotowaną sztufadę obsmaż ze wszystkich stron po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stop na 90min.
Z umytego i osuszonego mięsa usuń błony i powięzi, tak oczyszczonego dzika zamórz w ostudzonej zalewie i odstaw na 2 dni do lodówki.
Słoninę pokrój w długie paski, posyp solą i pieprzem po czym zamroź (twarda słonina będzie lepiej wchodzić w otwory w mięsie).
Skruszałe mięso wyjmij z marynaty, ostrym nożem zrób głębokie nacięcia w mięsie w które powkładaj zmrożoną słoninę.
Tak przygotowaną sztufadę obsmaż ze wszystkich stron po czym wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stop na 90min.
SylaUla