SUPERPRZEPIS

Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką

         
ocena: 4/5 głosów: 10
Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką

Truskawki i gruszki zapieczone pod kruszonką z mąki pszennej pełnoziarnistej z dodatkiem różowych wiórek kokosowych...

Składniki:

Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych (użyłam różowych)
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850

Dodatkowo:

  • 2 gruszki
  • 15-20 dkg świeżych truskawek
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • masło do posmarowania foremek
  • 3 gałki dowolnych lodów

Sposób przygotowania:

Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką

Etap 1

Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką
Foremki do zapiekania posmarowane masłem i posypane cukrem.

3 foremki do zapiekania o średnicy ok. 10 cm posmarować masłem, każdą obsypać łyżeczką cukru.

Etap 2

Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką
Wszystkie składniki kruszonki zagniecione i rozkruszone.

Wszystkie składniki na kruszonkę zagnieść i rozkruszyć.

Etap 3

Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką
Umyte odszypułkowane i odsączone truskawki.

Truskawki umyć, odszypułkować, odsączyć, rozłożyć w foremkach.

Etap 4

Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką
Truskawki i kawałki gruszek ułożone w foremkach.

Gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć między truskawkami.

Etap 5

Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką
Kruszonka rozłożona na owocach.

Na owocach rozłożyć przygotowaną kruszonkę.

Etap 6

Owoce pod pełnoziarnistą kokosową kruszonką

Wszystko zapiekać w 200 stopniach przez ok. 20 minut. Deser podawać na ciepło z gałką lodów (ja podałam z domowymi lodami truskawkowymi).


Tagi:

lody