Koper

Koper

Złoty Ekspert
[Przepisów: 677]

Owoce pod kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwilelbiam kruszonę, a ten deser składa się z owoców i kruszonki :)

Owoce pod kruszonką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owoce pod kruszonką

 

 

Sposób przygotowania:

Owoce pod kruszonką
Owoce dokładnie myjemy, banana i nektarynki obieramy ze skórki, z nektarynek usuwamy pestki. Banan powinien być bardzo dojrzały, jedna nektarynka też, druga może być twardsza. Pół banana i miękką nektarynkę rozgniatamy widelcem. Wrzucamy do miski i dodajemy resztę banana pokrojonego plasterki, nektarynkę pokrojoną w kostkę i jagody. Dosypujemy brązowy cukier, mielone migdały i ekstrakt waniliowy. Mieszamy wszystko za pomocą widelca. Przekładamy owoce do czterech ceramicznych naczynek do zapiekania. Migdały zalewamy wrzątkiem i jak już się sparzą, zdejmujemy z nich skórkę. Do rozdrabniacza wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, masło pokrojone w kostkę, migdały i cukier. Rozdrabniaczem mieszamy wszystkie składniki, aż powstanie w miarę jednolita masa.Kruszymy kruszonkę na owoce w kokilkach.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni ok. 30 minut, aż kruszonka ładnie się zarumieni, a przy brzegach zacznie wypływać i bulgotać owocowy sos. Podajemy jeszcze ciepłe.
Owoce pod kruszonką
Owoce z migdałami i wanilią mieszamy widelcem, tak, żeby składniki się ze sobą połączyły
Owoce pod kruszonką
kruszonę przygotujemy błyskawicznie za pomocą rozdrabniacza czy miksera, ale można zrobić ją też ręcznie
Owoce pod kruszonką
Dzięki bananowi owoce pod kruszoną będą bajecznie kremowe