SUPERPRZEPIS

Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką

  • 4
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką Więcej zdjęć (5)

Pyszne owoce pod zaskakującą kruszonką z chleba z miodem, migdałami i nutką cytryny. Serwowane z kleksem kwaśnego jogurtu i świeżymi ziołami, zachwycą nas swoim smakiem i aromatem. Zdrowa porcja witamin, która doda nam energii na dchodzącą wiosnę.

Składniki:

Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką

 

  • Składniki:
  • 4 jabłka
  • świeży ananas (ewentualnie z puszki)
  • 5 kiwi
  • pełnoziarnisty chleb orkiszowy (wysuszony) ok.350 g- ze skórką
  • 5 łyżek miodu spadziowego
  • skórka z cytryny
  • 3 łyżki brązowego cukru + 2 łyżki do posypania owoców
  • łyżka bułki tartej
  • 100 g płatków migdałowych
  • 2 łyżki masła + wiórki zimnego masła na wierzch zapiekanki
  • świeża kolendra

 

 

Sposób przygotowania:

Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką
Jabłka kroimy w zgrabną kostkę razem ze skórką. Ananasa i kiwi również kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru i łyżką bułki tartej. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę chleb razem ze skórką, płatki migdałowe, dodajemy skórkę z cytryny. Smażymy, żeby chleb pokrył się karmelem i nieco wysuszył. Kruszonkę przekładamy do blendera i miksujemy. Wykładamy równomiernie na owocach. Na kruszonce układamy wiórki zimnego masła. Zapiekamy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z domowymi lodami lub jogurtem naturalnym, miodem i kolendrą. Smacznego!
Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką
Etap 1 Owoce pod midowo-chlebową kruszonką - przygotowanie chlebowqej kruszonki
Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką
Etap 2 Owoce pod midowo-chlebową kruszonką - przygotowanie owoców w naczyniu żaroodpornym
Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką
Etap 3 Owoce pod midowo-chlebową kruszonką - wyłożenie na owoce kruszonki i zimnego masła
Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką
Etap 4 Owoce pod midowo-chlebową kruszonką - po upieczeniu danie zdobimy i dosmaczamy świeżą kolendrą