jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Owoce pod kruszonką.

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Owoce pod słodką maślaną skorupką nabierają wspaniałego aromatu.

Owoce pod kruszonką. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Owoce pod kruszonką.

 

 

Sposób przygotowania:

Owoce pod kruszonką.
Z masła, cukru pudru i mąki zagniatamy kruszonkę i wstawiamy ją do zamrażalnika. Obieramy jabłka, kroimy je w drobne cząstki, zasypujemy cukrem i dusimy je na małym ogniu kilkanaście minut. Jeśli puszczą zbyt dużo soku odlewamy go.Studzimy masę jabłkową.Kroimy brzoskwinie w cząstki. Smarujemy foremkę do zapiekania masłem, wysypujemy grubą warstwą tartej bułki. Układamy warstwę jabłek, plasterki brzoskwiń. Posypujemy owoce cynamonem. Na górze układamy posypkę, po czym wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika (około 190 st.C). Zapiekamy je do chwili aż kruszonka ładnie się zarumieni. Podajemy deser na ciepło z lodami śmietankowymi lub po przestudzeniu.
Owoce pod kruszonką.
Kroimy brzoskwinie lub nektarynki w cząstki.
Owoce pod kruszonką.
Układamy warstwę jabłek i plasterki brzoskwiń.
Owoce pod kruszonką.
Na górze układamy posypkę, po czym wstawiamy ciasto do piekarnika.