Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Owoce z sosem jajeczno-karmelowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszny deser z mieszanki świeżych owoców: truskawek, kiwi i banana, polanych sosem z jajka i karmelu.

Owoce z sosem jajeczno-karmelowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Owoce z sosem jajeczno-karmelowym

 

  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1 garść świeżych truskawek
  • 1 duże kiwi
  • 1 banan

Sposób przygotowania:

Owoce z sosem jajeczno-karmelowym
Wodę zagotować z cukrem. Podgrzewać, aż płyn zacznie zmieniać kolor na złoty i odparuje o przeszło połowę. Jajko krótko sparzyć wrzątkiem, wbić do miski. Dodać do niego cukier waniliowy. Jajko z cukrem ubić. Do kremu jajecznego powoli wlewać gorący karmel i cały czas ubijać. Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić w ćwiartki. Kiwi obrać, pokroić w ćwierć plasterki. Banana obrać, pokroić w półplasterki. Wszystkie owoce wymieszać. Przygotowane owoce rozłożyć do pucharków. Każdą porcję owoców polać przygotowanym sosem jajeczno-karmelowym. Podawać od razu po przygotowaniu.
Owoce z sosem jajeczno-karmelowym
Woda z cukrem zredukowana o przeszło połowę.
Owoce z sosem jajeczno-karmelowym
Sparzone i wbite do miski jajko ubite z cukrem waniliowym.
Owoce z sosem jajeczno-karmelowym
Krem jajeczny ubity z gorącym karmelem na gładki sos.
Owoce z sosem jajeczno-karmelowym
Obrane pokrojone i wymieszane owoce rozłożone do pucharków.

Tagi:

jajko jajka