Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Owoce zapiekane w kremie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Owoce zapiekane w kremie przed podaniem najlepiej ozdobić surowymi owocami.

Owoce zapiekane w kremie

Składniki:

Owoce zapiekane w kremie

 

  • 2 porcje
  • 0,5 kg brzoskwiń (moreli,gruszek lub śliwek)
  • 1 łyżka stołowa mąki
  • 2 dl mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 dag margaryny
  • 3 jajka
  • 2 łyżki stołowe cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Owoce zapiekane w kremie
Owoce gotujemy na półmiękko w osłodzonej wodzie, następnie odcedzamy. Mąkę mieszamy na gładko z połwą mleka i ciągle mieszając, zalewamy resztą gorącego mleka. Dodajemy cukier waniliowy i podgrzewamy, aż mleko zgęstnieje. Wtedy zdejmujemy naczynie z ognia, dodajemy margarynę oraz nie przerywając mieszania żółtka. Gdy krem wystygnie, wlewamy go do naczynia ogniotrwałego, po czym wkładamy wystygłe owoce. Białka ubijamy na pianę z dodatkiem cukru pudru i przykrywamy nią owoce. Pieczemy je 10 minut w średnio gorącym piekarniku.