paula231406

paula231406

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 769]

owocowa kaszka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

nowa odsłona znanej powszechnie z dziecinstwa kaszki manny

owocowa kaszka

Składniki:

owocowa kaszka

 

  • 3 łyżki kaszy manny
  • 0,5 litra mleka
  • 1/2 szkl jagód
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • garść rodzynków
  • bita śmietana

Sposób przygotowania:

owocowa kaszka
Mannę zalewamy 5 łyżkami mleka i odstawiamy do czasu aż nim nasiąknie. Cukier wraz z cukrem wanilinowym dodajemy do reszty mleka i gotujemy. Mannę po namoknięciu odciskamy i dodajemy do zagotowanego wczesniej mleka. Często mieszając gotujemy, gotową mase studzimy następnie mikserem ubijamy do konsystencji puszystej. Do kaszki wrzucamy rodzynki i połowę jagód delikatnie łączymy. Pozostałe jagody miksujemy. W pucharkach układamy kaszkę następnie mus na górę kładziemy bitą śmietanę