Sposób przygotowania:
Owsianka z frużeliną wiśniową i waflami
1. Owsianka: Płatki owsiane wsypujemy do miseczki. Mleko zagotowujemy. Zalewamy nim płatki, przykrywamy talerzykiem i zostawiamy do napęcznienia na 15 minut.
2. Frużelina: Wiśnie i cukier dajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, tak żeby nie było grudek, wlewamy do wiśni i zagotowujemy energicznie mieszając. Frużelinę studzimy.
3. Podanie: Na owsiankę nakładamy frużelinę wiśniową, dekorujemy listkami melisy, podajemy z waflami. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 1 większa porcja lub 2 mniejsze.
2. Frużelina: Wiśnie i cukier dajemy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu aż puszczą sok. Następnie w niewielkiej ilości zimnej wody rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną, tak żeby nie było grudek, wlewamy do wiśni i zagotowujemy energicznie mieszając. Frużelinę studzimy.
3. Podanie: Na owsiankę nakładamy frużelinę wiśniową, dekorujemy listkami melisy, podajemy z waflami. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Z przepisu wychodzi 1 większa porcja lub 2 mniejsze.