Sposób przygotowania:
Ciasto "Pijana śliwka"
Ciasto czekoladowe: Jajka wraz z cukrem ubijamy na sztywno. Masło i kakao rozpuszczamy. Studzimy. Wystudzone masło dodajemy do ubitych jajek. Miksujemy. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia.
Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy.
Krem czekoladowy: Suszone śliwki zalewamy wrzącą wodą i likierem wiśniowym. Moczymy 15 minut.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Suszone śliwki odsączamy. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do kremu. Mieszamy.
Nasączenie: Wodę i likier wiśniowy mieszamy.
Oba blaty ciasta nasączamy. Ciasto przekładamy 2/3 kremu czekoladowego. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy kakałem. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Możemy udekorować śliwkami w czekoladzie.
Miksujemy. Kwadratową formę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto. Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Ciasto dzielimy na dwie połowy.
Krem czekoladowy: Suszone śliwki zalewamy wrzącą wodą i likierem wiśniowym. Moczymy 15 minut.
Miękkie masło ucieramy na puch. Dodajemy serek mascarpone i krem czekoladowy. Suszone śliwki odsączamy. Kroimy na małe kawałki. Dodajemy do kremu. Mieszamy.
Nasączenie: Wodę i likier wiśniowy mieszamy.
Oba blaty ciasta nasączamy. Ciasto przekładamy 2/3 kremu czekoladowego. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym kremem. Posypujemy kakałem. Chłodzimy w lodówce przez dwie godziny.
Możemy udekorować śliwkami w czekoladzie.
ciasteczka
Czekoladka 2