Sposób przygotowania:
Pączki
W 1/3 szkl ciepłego mleka+1 łyżeczka cukru rozpuścić drożdże. Resztę mleka podgrzać. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże i resztę składników−oprócz żółtek.Lekko wymieszać i dodać żółtka.Wyrobić dobrze ciasto,tak aby nie było za twarde.Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na grubość 1,5 − 2 cm−wierzchu ciasta nie sypać mąką. Szklanką wycinać kółka.Na środek kółka nałożyć marmolady i zaklejać formując kule.Piec w rozgrzanym oleju co chwilę obracając, na złoty kolor.Posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.Na lukier można posypać skórkę pomarańczową lub wiórki czekoladowe. LUKIER: 3 łyżki wody z sokiem z cytryny+1 szkl cukru pudru. Mieszać łyżeczką na jednolitą konsystencję. Powstały lukier nałożyć na pączki.