Sposób przygotowania:
Pączki
Przesiana mąkę z sola wsyp do dużej miski.Zrób wgłębienie,wkrusz drożdże,zalej częścią letniego mleka,zasyp 2 łyzkami cukru i odstaw na 20 min.Po tym czasie dodac reszte mleka połączonego z wodą i spirytusem,reszte cukru,jaja i tłuszcz.
Wyłóż na stolnicę,wyrobić gładkie,lsniace ciasto(moze się nieco kleić)pozostawic do wyrosniecia,jak wyrosnie,odpowietrzyc delikatnie,podzielic na 2 częsci,jedną przykryc aby nie wyschla,druga rozwałkowac na 1 cm,wykrawac kółka,wyłozyć te kółka na blachę posypaną mąką i zostawic aby wyrosły(muszą sie napuszyc wtedy będzie obwódka),to samo zrobic z 2 częscia
Rozgrzac olej,smażyc do uzyskania brązowego kolorku,po wystudzeniu faszerowac dżemem,ja robię to za pomoca strzykawki.
Z podanych proporcji otrzymamy okolo 30-40 sztuk
Wyłóż na stolnicę,wyrobić gładkie,lsniace ciasto(moze się nieco kleić)pozostawic do wyrosniecia,jak wyrosnie,odpowietrzyc delikatnie,podzielic na 2 częsci,jedną przykryc aby nie wyschla,druga rozwałkowac na 1 cm,wykrawac kółka,wyłozyć te kółka na blachę posypaną mąką i zostawic aby wyrosły(muszą sie napuszyc wtedy będzie obwódka),to samo zrobic z 2 częscia
Rozgrzac olej,smażyc do uzyskania brązowego kolorku,po wystudzeniu faszerowac dżemem,ja robię to za pomoca strzykawki.
Z podanych proporcji otrzymamy okolo 30-40 sztuk