ewelinkaaa

ewelinkaaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Pączki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

zawsze wychodza,i mają często białą obwódkę;-)

Pączki

Składniki:

Pączki

 

  • 150ml letniej wody
  • 310ml letniego mleka
  • 2 duże jaja
  • 900g mąki
  • 100g cukru
  • 100g masła(rozpuszczonego i wystudzonego)
  • łyżeczka soli
  • 5 dag drożdży
  • łyzka spirytusu
  • dżem

Sposób przygotowania:

Pączki
Przesiana mąkę z sola wsyp do dużej miski.Zrób wgłębienie,wkrusz drożdże,zalej częścią letniego mleka,zasyp 2 łyzkami cukru i odstaw na 20 min.Po tym czasie dodac reszte mleka połączonego z wodą i spirytusem,reszte cukru,jaja i tłuszcz.
Wyłóż na stolnicę,wyrobić gładkie,lsniace ciasto(moze się nieco kleić)pozostawic do wyrosniecia,jak wyrosnie,odpowietrzyc delikatnie,podzielic na 2 częsci,jedną przykryc aby nie wyschla,druga rozwałkowac na 1 cm,wykrawac kółka,wyłozyć te kółka na blachę posypaną mąką i zostawic aby wyrosły(muszą sie napuszyc wtedy będzie obwódka),to samo zrobic z 2 częscia
Rozgrzac olej,smażyc do uzyskania brązowego kolorku,po wystudzeniu faszerowac dżemem,ja robię to za pomoca strzykawki.
Z podanych proporcji otrzymamy okolo 30-40 sztuk