Sposób przygotowania:
Pączusie strzępusie
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy serki homogenizowane i łączymy ze sobą za pomocą łyżki. Następnie dodajemy jajka i żółtko, oba cukry oraz aromat cytrynowy i mieszamy całość na gładką masę za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W międzyczasie rozgrzewamy w garnuszku lub głębokiej patelni smalec z olejem. Gdy już będzie odpowiednio gorący możemy smażyć nasze pączusie. Ciasto nabieramy małą łyżeczką i energicznym ruchem ręki zrzucamy ja na gorący olej (uważamy aby się nie poparzyć). Pączki smażymy z obu stron po kilkanaście sekund tak aby się zrumieniły. Pączusie wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniczku papierowym. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe. Smacznego!
kasnaj
Patka123
monikaT83
-Natka-