-Natka-

-Natka-

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 110]

Pączusie strzępusie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste i szybkie pączusie w sam raz dla zapracowanych na tłusty czwartek. Nawet następnego dnia są pulchniutkie i mięciutkie.

Pączusie strzępusie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pączusie strzępusie

 

  • ok. 500g serka homogenizowanego waniliowego - 3 opakowania serka Tutti
  • 250g mąki pszennej tortowej
  • 120g cukru
  • 2 całe jajka kurze
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki wódki
  • 10g proszku do pieczenia
  • 16g cukru waniliowego - 1 opakowanie
  • kilka kropli aromatu cytrynowego
  • Do smażenia:
  • pół paczki smalcu
  • pól litra oleju
  • Dodatkowo:
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pączusie strzępusie
Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy serki homogenizowane i łączymy ze sobą za pomocą łyżki. Następnie dodajemy jajka i żółtko, oba cukry oraz aromat cytrynowy i mieszamy całość na gładką masę za pomocą miksera. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W międzyczasie rozgrzewamy w garnuszku lub głębokiej patelni smalec z olejem. Gdy już będzie odpowiednio gorący możemy smażyć nasze pączusie. Ciasto nabieramy małą łyżeczką i energicznym ruchem ręki zrzucamy ja na gorący olej (uważamy aby się nie poparzyć). Pączki smażymy z obu stron po kilkanaście sekund tak aby się zrumieniły. Pączusie wyciągamy łyżką cedzakową i odsączamy na ręczniczku papierowym. Przed podaniem posypujemy je cukrem pudrem. Najlepiej smakują gdy są jeszcze lekko ciepłe. Smacznego!
Pączusie strzępusie
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski.
Pączusie strzępusie
Gotowe ciasto na pączki ma konsystencję gęstej śmietany.
Pączusie strzępusie
Pączusie smażymy po kilkanaście sekund z każdej strony.
Pączusie strzępusie
Usmażone pączusie odsączamy na ręczniczku papierowym.

Tagi:

jajko jajka