jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Adwokatowe pączki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 4/5 głosów: 19

To pyszna propozycja karnawałowych pączków, w wersji oczywiście dla dorosłych. Adwokatowy budyń ma nie tylko rewelacyjny smak, ale i piękny kolor. POLECAM!

Adwokatowe pączki Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Adwokatowe pączki

CIASTO:

BUDYŃ:

  • 1,5 szklanki adwokatu,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 1 płaska łyżka mąki tortowej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 żółtka,
  • Ok 50 gram cukru,

LUKIER:

  • 0,5 szklanki adwokatu,
  • Około 200 -250 gram cukru pudru,
  • Dodatkowo:
  • Olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Adwokatowe pączki

ETAP 1

Adwokatowe pączki
Ciasto powinno wyrastać około 1 godziny

CIASTO:
Mleko podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, łyżkę cukru i 3 łyżki mąki. Wymieszane składniki rozczynu pozostawiamy do wyrośnięcia.

Między czasie masło rozpuszczamy i studzimy.

Gdy rozczyn jest gotowy dodajemy do niego pozostały cukier, jajka, żółtka, sól, alkohol oraz połowę mąki.

Całość zagniatamy dodając stopniowo pozostałą część mąki. Ciasto wyrabiamy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy masło.

Wraz z tłuszczem ciasto wyrabiamy kolejne 10 minut. Gotowe przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

ETAP 2

Adwokatowe pączki
Uformowane pączki pozostawiamy do wyrośnięcia

Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę wysypaną mąką. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy lub szklanki (u mnie średnica 7 cm) wycinamy koła.

Wycięte układamy na deseczkach i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 15- 20 minut.

ETAP 3

Adwokatowe pączki
Dodanie adwokatu do gotowego budyniu

W trakcie jak „bułeczki” wyrastają gotujemy budyń.
BUDYŃ:
Mleko oraz 1 szklankę adwokatu łączymy ze sobą. Połowę uzyskanego płynu podgrzewamy, a drugą połowę miksujemy z cukrem, mąkami i żółtkami. Przygotowaną mieszaninę wlewamy na gotujące składniki. Gotujemy budyń.

Ugotowany ściągamy z ognia i mieszamy pałką do lekkiego przestygnięcia. Następnie dodajemy do niego pozostałą część adwokatu. Gotowy budyń przekładamy do worka cukierniczego zakończonego specjalną końcówką do nabijania pączków.

Budyniem nadziewamy lekko przestygnięte pączki.

ETAP 4

Adwokatowe pączki
Po usmażeniu pierwszej strony pączki smażymy z drugiej

W dużym rondlu rozgrzewamy tłuszcz. Na gotowy wykładamy po kilka pączków stroną wyrośnięta ku dołowi. Pączki smażymy z dwóch strony do zrumienienia.

ETAP 5

Adwokatowe pączki
Pączki lukrujemy i wypełniamy budyniem

Gotowe wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe p lukrujemy, a po lekkim przestygnięciu napełniamy budyniem.

LUKIER:
Adwokat przelewamy do miski. Dodajemy do niego stopniowo cukier puder do uzyskania konsystencji gęstego lukru.

Przygotowanym lukrem smarujemy jeszcze ciepłe pączki. Pączki pozostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia lukru.