Sposób przygotowania:
Pączki z kremem kawowym polane białą czekoladąPrzygotowanie ciasta
Do ciepłego mleka dodać drożdże, cukry, żółtka oraz sól. Wymieszać. Stopniowo przesiewać mąkę i wyrabiać ciasto. Na końcu do ciasta wlać spirytus oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę. Wyrobić ciasto. Oprószyć mąką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
Wykrawanie pączków
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Rozwałkować na grubość 1,5 cm. Szklanką o dużej średnicy wykroić w cieście krążki.
Smażenie pączków
Na rozgrzanym oleju usmażyć pączki na rumiano z dwóch stron.
Przygotowanie kremu
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i kawą rozpuszczalną. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Przestudzone pączki przekroić na pół i przełożyć kremem kawowym.
Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić nad kąpielą wodną. Czekoladą polać przygotowane pączki. Wierzch oprószyć kakaową posypką.
Marta85