Sposób przygotowania:
Paczuszki z kruchego ciasta z białym makiem
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę i posiekać na wiórki z kostką tłuszczu, zsunąć na stos, zrobić dołek i wbić żółtka oddzielone od białek, dodać cukier, śmietankę, ile zabierze ciasto i szczyptę soli. Wyrabiać i zagnieść w kulę,dać do miski i wstawić na pół godziny do lodówki. Mak zmielić dwukrotnie i wymieszać z rodzynkami, płatkami migdałów oraz aromatem migdałowym lub rumowym. Ciasto po wyjęciu podzielić na dwie części, rozwałkować jedną i wykrawać spore koła. nakładać łyżeczką nadzienie i zalepić płaty ciasta palcami na czubku. Układać ciastka na wyłożonej pergaminem blasze i posmarować wierzchy rozmąconym białkiem z pomocą pędzelka. Nagrzać piekarnik do 200 st. C i wstawić blachę z ciastkami na środek. Piec z 15-20 min. Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i jeść. Resztę ciasta zamrozić lub upiec więcej sztuk.