Sposób przygotowania:
Ciasteczka z masą budyniową
Ciasto kakaowe:
Mąkę, cukier puder oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone i pokrojone w drobną kostkę masło lub margarynę, żółtka oraz szczyptę soli. Ze składników bardzo szybko zagniatamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiany na 2-3 godziny do lodówki.
Ciasto jasne:
Mąkę oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone masło lub margarynę pokrojoną w drobną kostkę, żółtka oraz szczyptę soli. Ze składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Następnie owijamy w folię i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Masa budyniowa:
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu przy czym zmniejszamy ilość mleka o 1/4. Następnie na jeszcze gorący budyń kładziemy kawałek folii spożywczej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Tak przygotowaną masą przekładamy ciasteczka
Ciasteczka:
Gdy oba ciasta dobrze się schłodzą wyjmujemy je z lodówki i przystępujemy do robienia ciasteczek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto. Tak samo robimy z jasnym ciastem jak i kakaowym.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przekładamy przygotowaną wcześniej masą budyniową.
Masę nakładamy na co drugie ciasteczko, a następnie przykrywamy je drugim ciasteczkiem.
Wierzch każdego ciasteczka dekorujemy rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami.
Mąkę, cukier puder oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone i pokrojone w drobną kostkę masło lub margarynę, żółtka oraz szczyptę soli. Ze składników bardzo szybko zagniatamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiany na 2-3 godziny do lodówki.
Ciasto jasne:
Mąkę oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone masło lub margarynę pokrojoną w drobną kostkę, żółtka oraz szczyptę soli. Ze składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Następnie owijamy w folię i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Masa budyniowa:
Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu przy czym zmniejszamy ilość mleka o 1/4. Następnie na jeszcze gorący budyń kładziemy kawałek folii spożywczej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Tak przygotowaną masą przekładamy ciasteczka
Ciasteczka:
Gdy oba ciasta dobrze się schłodzą wyjmujemy je z lodówki i przystępujemy do robienia ciasteczek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto. Tak samo robimy z jasnym ciastem jak i kakaowym.
Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przekładamy przygotowaną wcześniej masą budyniową.
Masę nakładamy na co drugie ciasteczko, a następnie przykrywamy je drugim ciasteczkiem.
Wierzch każdego ciasteczka dekorujemy rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami.
marietta
Ewka3006
Elficzna
misia5
zewa
misia5
Dziękuję:)
Gosia85
misia5
Jasne, że można zamienić:)
Gosia85
misia5
A już myślałam, że o tym zapomniałam:)
Gosia85
misia5
Najważniejsze, że już wszystko wiadomo:)
Gosia85
zbysiowa
edytaha
Madziu, mogę zabrać się z Tobą? :D
misia5
Zapraszam:) Jak braknie dorobię:)
zbysiowa
Jasne Edytko, przyjeżdżam podejdziemy hahhahaa:)
zbysiowa
Przyjeżdżaj miało być nie przyjeżdżam:))
Gosia85
misia5
Cieszę się, że ciasteczka Ci smakują:) Podrasowanie masy dozwolone:) Te ciasteczka jadły dzieci więc ze względu na nie nie mogłam dodać %