SUPERPRZEPIS

Ciasteczka z masą budyniową

  • 20
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16
Ciasteczka z masą budyniową Więcej zdjęć (5)

Pyszne kruche ciasteczka z masą budyniową zdobione białą i mleczną czekoladą. Prawdziwa ozdoba stołu.

Składniki:

Ciasteczka z masą budyniową

 

  • Ciasto kakaowe

 

 

  • Ciasto jasne

 

 

  • Masa budyniowa

 

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (70 g)
  • 375 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • kilka kropli aromatu waniliowego

 

  • Dekoracja

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka z masą budyniową
Ciasto kakaowe:



Mąkę, cukier puder oraz kakao przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone i pokrojone w drobną kostkę masło lub margarynę, żółtka oraz szczyptę soli. Ze składników bardzo szybko zagniatamy gładkie ciasto. Następnie owijamy je w folię spożywczą i wstawiany na 2-3 godziny do lodówki.



Ciasto jasne:



Mąkę oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy bardzo dobrze schłodzone masło lub margarynę pokrojoną w drobną kostkę, żółtka oraz szczyptę soli. Ze składników szybko zagniatamy gładkie ciasto. Następnie owijamy w folię i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.



Masa budyniowa:



Budyń przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu przy czym zmniejszamy ilość mleka o 1/4. Następnie na jeszcze gorący budyń kładziemy kawałek folii spożywczej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niego ostudzony budyń oraz kilka kropli aromatu waniliowego. Tak przygotowaną masą przekładamy ciasteczka



Ciasteczka:



Gdy oba ciasta dobrze się schłodzą wyjmujemy je z lodówki i przystępujemy do robienia ciasteczek. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy z niego ciasteczka. Układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy w temp. 180-190 st. przez około 15-20 minut. Czas pieczenia zależy od tego jak grubo rozwałkowane było ciasto. Tak samo robimy z jasnym ciastem jak i kakaowym.



Po upieczeniu i ostudzeniu ciasteczka przekładamy przygotowaną wcześniej masą budyniową.



Masę nakładamy na co drugie ciasteczko, a następnie przykrywamy je drugim ciasteczkiem.



Wierzch każdego ciasteczka dekorujemy rozpuszczonymi w kąpieli wodnej czekoladami.
Ciasteczka z masą budyniową
Ze składników na ciasto zarabiamy gładkie ciasto i wstawiamy je do lodówki
Ciasteczka z masą budyniową
Ciasteczka po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia
Ciasteczka z masą budyniową
Przygotowaną masę budyniową nakładamy na co drugie ciastko
Ciasteczka z masą budyniową
Po nałożeniu masy na jedno ciasteczko przykrywamy ją drugim ciasteczkiem