Pająk z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przyjemny w smaku deser, który wywoła uśmiech na twarzy i u dzieci i u dorosłych, szybka do przygotowania słodkość.

Pająk z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym

Składniki:

Pająk z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym

 

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • krem czekoladowy
  • jajko
  • kolorowe, czekoladowe drażetki

Sposób przygotowania:

Pająk z ciasta francuskiego z kremem czekoladowym
Rozłożyć jeden arkusz ciasta francuskiego i posmarować go czekoladowym kremem. Przykryć posmarowany arkusz drugim płatem ciasta francuskiego. Na środku położyć miseczkę i odrysować ją i odciąć nożem, z tym, że nie w całości tylko łuk od góry i łuk od dołu. Po bokach zrobiłam kształt trapezu i każdy owy kawałek podzieliłam nożem na cztery (tak żeby pajączek miał osiem wszystkich nóżek).

Każdą pajęczą odnogę poskręcałam, wywinełam. Wyciętego pająka posmarowałam rozbełtanym jajkiem z wierzchu. Wstawiłam pająka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekłam stawonoga przez około 20 - 25 minut, aż się ładnie zarumienił.

Po upieczeniu czekoladowe drażetki ułożyłam i przyczepiłam na tułowiu pająka robiąc mu oczy, nosek i uśmiech (starszy Syn ochoczo pomagał, zjadając przy tym większość drażetek). Drażetki przyczepiłam podklejając, smarując je od spodu odrobiną kremu czekoladowego.