Sposób przygotowania:
Rogaliki francuskie z budyniem i czekoladą
W pół szklanki mleka rozpuszczam proszek budyniowy i cukier. Resztę zagotowuję i wlewam mieszankę. Cały czas mieszam i gotuję jeszcze blisko 2 minuty na minimalnym ogniu. Studzę.
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Ciasto francuskie rozwijam i kroję na 8 równych części (i tak każdy płat). Każdą część smaruję płynną czekoladą, w jeden róg nakładam łyżkę budyniu i zwijamcałość formując na kształt rogalika.
Gotowe układam na brytfannie z papierem do pieczenia (zachowuję lekkie odstępy od siebie), smaruję żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami (może być coś innego lub nic).
Piekę około 15-18 minut w 200 stopniach (do ładnego zrumienienia).
Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.
Ciasto francuskie rozwijam i kroję na 8 równych części (i tak każdy płat). Każdą część smaruję płynną czekoladą, w jeden róg nakładam łyżkę budyniu i zwijamcałość formując na kształt rogalika.
Gotowe układam na brytfannie z papierem do pieczenia (zachowuję lekkie odstępy od siebie), smaruję żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami (może być coś innego lub nic).
Piekę około 15-18 minut w 200 stopniach (do ładnego zrumienienia).
Justi2401