MałaMi89

MałaMi89

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 274]

Rogaliki francuskie z budyniem i czekoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jak to z ciastem francuskim bywa, te rogaliki są niesamowicie proste i szybkie w przygotowaniu! Do przygotowania tych rogalików użyłam budyniu śmietankowego z białą czekoladą, a do posmarowania ciasta czekolady gorzkiej (można mlecznej).

Rogaliki francuskie z budyniem i czekoladą

Składniki:

Rogaliki francuskie z budyniem i czekoladą

 

  • 3 płaty ciasta francuskiego
  • 1 budyń śmietankowy z białą czekoladą (lub inny)
  • 350 ml mleka + 1 łyżka
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • posiekane orzechy włoskie lub inna posypka

Sposób przygotowania:

Rogaliki francuskie z budyniem i czekoladą
W pół szklanki mleka rozpuszczam proszek budyniowy i cukier. Resztę zagotowuję i wlewam mieszankę. Cały czas mieszam i gotuję jeszcze blisko 2 minuty na minimalnym ogniu. Studzę.

Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej.

Ciasto francuskie rozwijam i kroję na 8 równych części (i tak każdy płat). Każdą część smaruję płynną czekoladą, w jeden róg nakładam łyżkę budyniu i zwijamcałość formując na kształt rogalika.

Gotowe układam na brytfannie z papierem do pieczenia (zachowuję lekkie odstępy od siebie), smaruję żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka. Wierzch posypuję posiekanymi orzechami (może być coś innego lub nic).

Piekę około 15-18 minut w 200 stopniach (do ładnego zrumienienia).