Sposób przygotowania:
Trójkąty z kremem orzechowym i bananami
1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części.
2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić na pastę.
3. Banany pokroić na plastry ok. 1 cm. Skropić sokiem z cytryny.
4. Do masy orzechowej dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie.
5. Na środek każdego kwadrata wykładamy łyżkę masy orzechowej i na niej układamy plasterek banana. Składamy każdy kwadrat po przekątnej tak by powstał trójkąt. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200 St. C.
2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić na pastę.
3. Banany pokroić na plastry ok. 1 cm. Skropić sokiem z cytryny.
4. Do masy orzechowej dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie.
5. Na środek każdego kwadrata wykładamy łyżkę masy orzechowej i na niej układamy plasterek banana. Składamy każdy kwadrat po przekątnej tak by powstał trójkąt. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200 St. C.
SylaUla