Sylvia90

Sylvia90

Szef Kuchni
[Przepisów: 16]

Trójkąty z kremem orzechowym i bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszna przekąska z ciasta francuskiego z bananami i domową pastą z orzechów laskowych i ciemną czekoladą. Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Polecam wszystkim łasuchom.

Trójkąty z kremem orzechowym i bananami

Składniki:

Trójkąty z kremem orzechowym i bananami

 

Sposób przygotowania:

Trójkąty z kremem orzechowym i bananami
1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części.

2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić na pastę.

3. Banany pokroić na plastry ok. 1 cm. Skropić sokiem z cytryny.

4. Do masy orzechowej dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie.

5. Na środek każdego kwadrata wykładamy łyżkę masy orzechowej i na niej układamy plasterek banana. Składamy każdy kwadrat po przekątnej tak by powstał trójkąt. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200 St. C.