Wafelki kakaowe na mleku w proszku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wafelki z czasów mojego dzieciństwa, prosty przepis, masa jest pyszna i świetnie zastępuje gotowe sklepowe kremy czekoladowe.

Wafelki kakaowe na mleku w proszku

Składniki:

Wafelki kakaowe na mleku w proszku

 

  • opakowanie wafli
  • 250 g mleka w proszku
  • 125 ml mleka
  • 200 g masła
  • 170 g cukru (można regulować wedle własnego smaku, dać mniej lub więcej)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao

Sposób przygotowania:

Wafelki kakaowe na mleku w proszku
Mleko wlać do garnuszka, dodać do niego masło oraz dosypać cukier i kakao. Wszystko podgrzewać na niedużej temperaturze do momentu, aż masło się rozpuści i składniki się połączą, zrobi się jednolita kakaowa masa. Zmniejszyć temperaturę kuchenki i do kakaowej masy dosypać mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać (do mieszania dobrze sprawdza się widelec lub rózga, wtedy nie robią się grudki).

Gotową masą smarować wafle, kolejno układać i smarować wafel po waflu. Posmarowane wafle najlepiej zawinąć w opakowanie, w którym były zapakowane oryginalnie w sklepie i obciążyć wafle czymś z góry, wtedy lepiej się skleją i przejdą masą.

Ja zazwyczaj przykładam na wierzch wafli deseczkę i kładę na nią słoiki na przykład z miodem lub dżemem i z reguły kroję po odstaniu, (często nawet na drugi dzień jak zrobię je na wieczór, żeby sobie odleżały przez noc).