lemieszek1@wp.pl

lemieszek1@wp.pl

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Pałeczki z kurczaka faszerowane pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli znudziły wam się tradycyjne pieczone pałeczki, polecam zrobić faszerowane. Wbrew pozorom mięso się bardzo łatwo trybuje oraz faszeruje.

Pałeczki z kurczaka faszerowane pieczarkami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pałeczki z kurczaka faszerowane pieczarkami

 

  • 1,5 kg pałeczek z kurczaka
  • 500g pieczarek
  • 1 cebula
  • Sól pieprz
  • Wykalaczki
  • Olej
  • Papryka ostra i slodka
  • Przyprawa do kurczaka
  • Jarzynka
  • Czosnek suszony

Sposób przygotowania:

Pałeczki z kurczaka faszerowane pieczarkami
Pałeczki myjemy i osuszamy. Tłuczkiem do mięsa łamiemy kość przy węższej części udka.

Następnie ostrym nożem obcinam mięso dookoła kości i powoli wyciągamy kość.

Trzeba sprawdzić czy w środku nie ma odłamków kości. Każde udko solimy i pieprzymy w środku.

Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju z cebula.

Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie nadziewamy nimi pałeczki.

Na końcu spinamy wykałaczka. Pałeczki smarujemy marynatą zrobiona z oleju i przypraw.

Układamy je na blaszce wysmarowanej olejem i pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
Pałeczki z kurczaka faszerowane pieczarkami
Na faszerowane udka spinamy na końcu wykałaczkami.
Pałeczki z kurczaka faszerowane pieczarkami
Z każdego udka wyciągamy kość tak by nie naciąć skóry.
Pałeczki z kurczaka faszerowane pieczarkami
Kość w udku łamiemy uderzając tłuczkiem.