Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1347]

Udka z kurczaka faszerowane suszonymi owocami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka z kurczaka można robić na wiele sposobów. Tym razem wykorzystałam udka już pozbawione kości i przygotowałam je na słodko, z dodatkiem suszonych owoców.

Udka z kurczaka faszerowane suszonymi owocami

Składniki:

Udka z kurczaka faszerowane suszonymi owocami

 

  • 2 udka z kurczaka pozbawione kości
  • Przyprawa do kurczaka
  • Sól
  • 6 suszonych śliwek
  • 6 suszonych moreli
  • Olej

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka faszerowane suszonymi owocami
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.C.

Suszone śliwki i morele namaczamy w wodzie, aby zmiękły.

Kurczaka przyprawiamy solą i przyprawą do kurczaka. Faszerujemy owocami, formujemy z mięsa kulki, które chwilę obsmażamy na oleju, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy tłuszczem ze smażenia, pieczemy ok.1 godziny, co jakiś czas podlewając wodą. Podajemy z ulubionymi dodatkami.