Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem- doskonałe na obiad dla całej rodziny. Warto je przygotować.

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem

Składniki:

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem

 

  • 3 udka z kurczaka,
  • 1 por,
  • 50 g słonecznika łuskanego,
  • 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej,
  • 1/2 łyżki pieprzu,
  • szczypta soli,
  • szczypta majeranku,
  • 100 ml oleju,

Sposób przygotowania:

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem

Przygotowanie udek

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem
Udka z kurczaka ostrym nożem trybuję, usuwają kości.

Ostrym nożem usuwam z udek kości, pozostawiając tylko najdłuższą kość na podudziu. Pora kroję w plasterki.

Faszerowanie

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem
Luki po usuniętych kościach wypełniam porem i słonecznikiem.

W lukę po usuniętych kościach wkładam plasterki pora oraz odrobinę słonecznika. Oprószam przyprawami. Mięso spinam wykałaczkami.

Pieczenie

Udka z kurczaka faszerowane porem i słonecznikiem
Udka układam w naczyniu i piekę około 1,5 godziny.

Udka nacieram dookoła papryką słodką, solą, pieprzem oraz majerankiem. Przygotowane udka układam w naczyniu żaroodpornym. Skrapiam olejem. Naczynie przykrywam. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. W czasie pieczenia mięso kilkakrotnie polewam wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Udka podaję z ziemniakami i surówką.