kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Placuszki cukiniowo - dyniowe z dipem jogurtowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczne placuszki. Przygotowane z cukinii z dodatkiem dyni, cebuli, czosnku i imbiru. Polecam na obiad lub kolacje.

Placuszki cukiniowo - dyniowe z dipem jogurtowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Placuszki cukiniowo - dyniowe z dipem jogurtowym

Na placki :

Na dip jogurtowy :

Sposób przygotowania:

Placuszki cukiniowo - dyniowe z dipem jogurtowym
Cukinie myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej, solimy i przekładamy na sitko. Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Dynie obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w drobną kosyeczkę.

Cukinię odciskamy z płynu i wkładamy z warzywami do miski. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Smażymy z obu stron na złoty kolor na rozgrzanym oleju.

Dip jogurtowy:

Obrany czosnek kroimy w drobną kosteczkę i mieszamy z pozostałymi składnikami.
Placuszki cukiniowo - dyniowe z dipem jogurtowym
Do miski ścieramy umytą cukinię i posypujemy solą.
Placuszki cukiniowo - dyniowe z dipem jogurtowym
Do cukinie dokładamy jajko i startą dynie.
Placuszki cukiniowo - dyniowe z dipem jogurtowym
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Placuszki cukiniowo - dyniowe z dipem jogurtowym
Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki z obu stron.